1. Erika Sörengård, Tågarp, Skåne
2018-19 partiordförande
Född 1971, bor i Tågarp, Skåne
Vår partiordförande sedan april 2016.
Erika är utbildad trädgårdsmästare och har haft egen entreprenadfirma i många år. Senaste åren har hon arbetat på Hasselfors Garden AB. Hennes familj består av 2 tonårsbarn.
Erika är en positiv och engagerad person som startat upp ett antal föreningar, manifestationer och projekt för landsbygden, bl a grundade hon Landsbygdsupproret, och 2015 hamnade hon på plats 3 på Lands lista ”Årets Lantis” samt rankades som en av 10 svenskar som påverkade mest i Landsbygdsfrågor. Hennes ledord är att man måste våga försöka förändra, och att man aldrig får ge upp!
Några av de frågor som ligger extra varmt om hjärtat är svenskt lantbruk med dagens orättvisa import, rovdjurspolitiken samt att få ut kunskapen och förståelsen om hur landsbygden fungerar och varför den är viktig för hela landet.
Kontakta Erika på ordforande@landsbygdspartiet.org
2. Claes Littorin, Knutby, Uppsala
2018-20 styrelseledamot
Claes Littorin, född 1966, Lantbrukare på Rungarns gård i Bladåker/Knutby, Uppsala kommun.
- Vill lämna EU, då denna byråkratiska koloss kväver allt småskaligt och nationellt.
- Strider för att service och räddningstjänst ska vara tillgänglig i hela landet.
- Sunt förnuft är idag en bristvara i politiken. Vi måste backa bandet och se till att grundtrygghet och basservice åter blir prioriterat i Sverige.
- Vi måste öka vår självförsörjningsgrad på såväl livsmedel som energi och drivmedel. Ser att skogen och solen har stor potential till att lösa detta.
- Differentierad skatt – dvs långt till service = lägre skatt, är en rättvisefråga för mig.
- Äganderätten måste stärkas.
- Bilen är ovärderlig för många. Dess anseende måste återupprättas.
Detta är lite prioriterade frågor för mig på riksplanet. Jag är även ordförande i Uppsalas kommunavdelning och kommer kämpa i samma riktning på det kommunala planet. claes.littorin@landsbygdspartiet.org
3. Pierre Ländell, Horn, Östergötland
2018-19 styrelsesuppleant
Jag brinner för att ta ansvar för den lilla människan, den svaga människan, den sjuka människan i samhället. Klyftorna växer extremt fort nu och detta skapar enorma orättvisor som måste bekämpas. På liknande sätt växer klyftorna mellan stad och landsbygd hela tiden. Ca 40% av vår befolkning är landsbygdsbor och dessa betalar totalt sett mer i skatt än stadsbor. Trots detta investeras bara en bråkdel på landsbygden. Det här späder på den redan pågående urbaniseringen. Vi måste vända trenden – staden behöver en levande landsbygd och landsbygden behöver staden. Det är min fasta övertygelse att många stadsbor vill bo på landsbygden, men i takt med att samhället monterar ner all service blir det svårare och svårare. Vi måste vända trenden genom differentierade arbetsgivaravgifter, differentierad kommunalskatt, differentierad drivmedelsskatt och ökad investeringsgrad i Sveriges landsbygd. Bredband och satsningar på service som vårdcentraler, barnomsorg, räddningstjänst och polis är klara prioriteringar för mig men även att de pensionärer som byggt upp dagens samhälle ska kunna leva drägligt och erbjudas ett tryggt boende på ålderns höst.
Sverige behöver SUNT FÖRNUFT I POLITIKEN och det är hög att implementera detta på alla nivåer och därför ska ni sätta ett kryss för Pierre Ländell när ni går till valurnan i September.
pierre.landell@landsbygdspartiet.org
4. Magnus Malmsten, Norrtälje, Stockholm
2018-20 styrelseledamot och politisk partisekreterare
5. Monica Björsell, Svenljunga, Västra Götaland
2017-19 styrelseledamot
Född 1976. Jag och min familj bor på vår släktgård där jag driver ridskola, turridning med islandshästar. Jag är utbildad lärare men valde för 10 år sedan att utbilda mig till ridinstruktör och startade mitt företag.
Jag kommer från en politiskt aktiv familj och det har alltid varit självklart att man argumenterar och diskuterar politik. 2013 lämnade jag C och 2014 startade vi upp en avdelning för LPo här i Svenljunga. I mars hade vi presskonferens om att vi kandiderade till fullmäktige och i September hade vi lika många mandat som C och M. Vi valde att gå i samarbete med S och L för att förändra ledningsstrukturen (43 år med C styre) i Kommunen. 2016 lämnade vi samarbetet då vi ansåg att vi inte blev lyssnade på och att att landsbygden inte var en stor del i de beslut som togs. Jag har under mandatperioden suttit som ordförande för Barn och utbildningsnämnden. Det har varit mycket lärorikt och jag hoppas att jag kan få driva skolfrågor på riksnivå . Andra frågor som jag brinner för är boende på landsbygden, infrastruktur och lätthet att verka och bo i glesbygd.
monica.bjorsell@landsbygdspartiet.org
6. Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk, Kronoberg
2017-19 styrelseledamot
Född 1946. Jag har en brokig bakgrund som byggnadsingenjör, fastighetsmäklare och skyddsingenjör inom företagshälsan innan pensioneringen. Parallellt med detta har har jag sysslat med jord- och skogsbruk på gården där vi bor, renoverat bostadshus, byggt sommarstugor, renoverat veteranbilar, jagat, fiskat, spelat dragspel och sysslat med sådant som gör livet på landet roligt och värt att leva. Hustru, 3 barn och nio barnbarn kanske också skall nämnas…
Jag har aldrig tidigare varit politiskt aktiv men har successivt blivit både arg och ledsen över den utveckling som varit på landsbygden och i småsamhällen – i Osby där jag växte upp och i Markaryd, där jag bott sedan mer än 30 år tillbaka. Under 40 år har jag tidigare varit passiv medlem i Centern och hoppats att min röst på Centern skulle leda till en förändring, men jag tappade hoppet efter valet 2010 och gick med i LPo. Från att tidigare varit passiv C-medlem jobbar jag nu aktivt med insändare och på sociala medier för att göra partiet känt. Se bl.a. min ”Bonnarapp” på YouTube!
LPo:s övergripande målsättning ”att ge människor en ökad möjlighet att bo, verka och få sin försörjning på landsbygden och i tillhörande småsamhällen” sammanfattar bäst vad jag vill med partiet. Min tro på landsbygden är orubblig!
Alla som vill nå mig är välkomna att ringa. 0708-798793
arne.gunnarsson@landsbygdspartiet.org
Se film med Arne om ”Det naturliga kretsloppet”
Se Bonnarapp med Arne!
7. Olle Larsson, Härjedalen, Jämtland
Född 1953, bor i Ränningsvallen, Härjedalen.
Politik
Det viktigaste för mig är att komma tillrätta med de orättvisor vi i Norrlands inland lever med. Det handlar om att alla ska ha lika villkor i näringsutövning och att andra rättigheter ska vara lika oavsett etnicitet. Företag ska betala skatt där verksamheten finns, exempelvis vattenkraft, skog och gruvor. Statlig mark ska förvaltas av lokalbefolkningen. Bruks och boplikt ska råda på större fastigheter. Sverige ska producera sina egna baslivsmedel eftersom vi har världens bästa djurhållning och stora möjligheter till skogs och fjällbete för kor, får och getter.
Film om viktiga frågor för mig
Politisk erfarenhet
Inne på tredje mandatperioden i kommunfullmäktige i Härjedalens kommun. Under sju månader 2013 var jag politisk vilde på ett SD-mandat i riksdagen. Lämnade det partiet när jag insåg att de inte var ett parti för landsbygdens folk. Startade det lokala partiet Härjedalspartiet, som nu har gått samman med Landsbygdspartiet.
Mina riksdagsmotioner
Arbeten
Sjöman, lastbilschaufför och FN-soldat men större delen av livet som svetsare och rörläggare, mest i Norge på oljeplattformar men även i Vietnam, Saudi-Arabien, Syrien, Nordjemen, USA, Irland, Finland, Österrike och Sverige.
Fritid
Intressena – förutom politik – varierar mina fritidsintressen med årstiderna. Hela året är umgänget med familjen och våra två hundar viktigt, det tar mig ut i skog och fjäll för skidåkning, fiske, bär- och svampplockning.
Se film med Olle!
olle.larsson@landsbygdspartiet.org
8. Thomas Andersson, Torup, Halland
2017-19 styrelseledamot och kassör
Född 1953. Thomas Andersson, bor på en gård utanför Torup i Hallands inland.
Tillsammans med min hustru driver vi en yrkesbiodling och ett mindre skogsbruk.Har tidigare varit verksam inom verkstads, IT, och reklambranschen.
Under många år varit delaktig i olika sammanhang med landsbygdsanknytning.
Är kassör i riksorganisationen sedan partistarten 2010.
Extra viktiga frågor för mig.
- Att allvaret i hoten mot landsortsamhällenas framtida utveckling finns på riksdagens agenda.
- Att Sverige har en betryggande egen energiförsörjning med ett likformigt pris i alla regioner.
- Att statsmakten förenklar för småföretagandet, landsortens drivande faktor och kraftkälla.
- Att byskolorna och de mindre skolorna på landsbygden skyddas mot nedläggning.
- Att lanthandel, småbutiker och mackar värnas i landsorten.
- Att den otyglade vindkraftsutbyggnaden hårdare regleras.
- Att telefon och internet finns och fungerar bra i hela riket.
- Att det finmaskiga vägnätet underhålls och utökas.
- Att pensionärernas livsvillkor inte försämras.
Framtid och rättvisa för landsortens folk
thomas.andersson@landsbygdspartiet.org
9. Helena Sedvall, Uppsala
2018-19 styrelsesuppleant
Född 1973, Uppvuxen och boende i Rasbo, Uppsala.Särbo och tre vuxna barn.Jag jobbar inom verkstadsindustrin där jag även är fackligt aktiv. Jag har inga studieskulder utan har jobbat mig fram i livet. Blev politiskt aktiv när jag fick upp ögonen för partiet 2014. Invald i Uppsala styrelsen 2015, först som ledamot men sedan två år tillbaka som kassör.Min övertygelse är att människor ska kunna arbeta, verka och bo även på landsbygden. Är aktiv inom föreningslivet på hemmaplan då jag tycker att det är viktigt med aktiviteter ”nära”. Man ska inte behöva åka flera mil för att kunna träna, spela fotboll, gå en kurs eller dylikt.Inte heller behöva åka flera mil för att gå i skolan, handla färskvaror, tanka bilen eller posta ett brev. Kollektivtrafik och boende är otroligt viktigt även för landsbygdsbefolkningen, ändå satsas det mest på infrastruktur i städerna.För att få till en förändring måste man aktivt delta i förändringsarbetet. Det duger inte att gå hemma med knutna nävar i fickorna, man måste satsa själv också.Staden är beroende av landsbygden och tvärtom, utan samverkan faller de samman.
”Stad och land, hand i hand”
helena.sedvall@landsbygdspartiet.org
10. Pia-Maria Johansson, Nora, Örebro
2017-19 styrelseledamot
Kommer från Bergslagens Pärla, Nora
Pia-Maria Johansson
Tel: 0768-230876
pia-maria.johansson@landsbygdspartiet.org
Se filmintervju med Pia-Maria!
Se film med Pia-Maria och vedspisen!
11. Erland Nilsson, Råneå, Norrbotten
2017-19 styrelseledamot
Född 1948. Är entreprenör och aktiv politiker. Bor i Böle i Råneå älvdal Luleå Kommun. Hans intressen är familjen, jobb och hästar, travsport. Han vill med Landsbygdspartiet oberoende få en rättvisare fördelning av våra gemensamma resurser, mellan stad och landsbygd utan motsättningar bara förståelse för den situation som råder.
erland.nilsson@landsbygdspartiet.org
12. Tjern Inga Wall, Särna, Dalarna
2018-20 styrelseledamot och administrativ partisekreterare
Tjern Inga Wall, fäbodägare, född 1956 och uppvuxen på bondvischan i Östergötland. Flyttade direkt efter gymnasiet till min mors födelseby, Särna i Älvdalens kommun, längst uppe i norra Dalarna.
2000 ärvde jag äntligen gammelmormors fäbod Stenvallen vid Fulufjället. Det innebar bland annat att jag fick ett stort intresse för hur man levde förr, etnobiologi, och i förlängningen fäbodbrukets villkor i dag, småskalighet och landsbygdspolitik.
Har varit politiskt totalt ointresserad genom hela livet, men fick upp ögonen för Landsbygdsdemokraterna 2010. Gick med i Landsbygdspartiet inför valet 2014, visade väl framtassarna när det gäller administration och blev invald i styrelsen på Landsbygdsmötet 2016 som administrativ sekreterare och webbansvarig.
Jag ser tillgången på livsmedel som den allra viktigaste frågan i framtiden. Därför vill jag se en väsentligt höjd självförsörjningsgrad av baslivsmedel och ”hela landet i bruk”!
Bästa sättet att bevara biologisk mångfald är att fortsätta bruka marken på samma sätt som våra förfäder gjort i århundraden. Att skapa reservat där ”allt är förbjudet” motverkar mångfalden. I stället ska mänsklig verksamhet främjas och den genetiska mångfalden av växter och djur bevaras in situ, inte som frön eller embryon i någon frys.
Bevara och främja de levande kulturarven som förvaltas av samer, jord- och skogsbrukare, fäbodbrukare, skärgårds-, fjäll- och skogsbönder, kust-, skärgårds- och insjöfiskare, jägare och hemslöjdare, med flera kunskapsbaserade brukargrupper.
Djurskyddet och livsmedelslagstiftningen ska anpassas till traditionell djurhållning/verksamhet och småskalighet. Rovdjur får inte påverka traditionell näringsverksamhet negativt.
Naturresurser ska förvaltas lokalt och en del av vinsten ska stanna kvar i regionen där värdena skapas.
Jag tror att vi behöver förbereda oss inför livet efter ”peak oil” och det postindustriella samhället. En omställning med en ”nedväxt” i stället för ständig tillväxt med ökande konsumtionshets.
inga.wall@landsbygdspartiet.org
Se en film med Inga om självförsörjningsgraden!
13. Hans Boström, Hallen, Jämtland
2018-19 vice ordförande
Född 1947, pensionerad veterinär. Har varit verksam i Örebro län där vi bott fram till 2014, då vi flyttade till Jämtland, närmare bestämt till Åre kommun.
Jag har alltid brunnit för en levande landsbygd och har egentligen inte känt samhörighet med något politiskt parti på riksplanet, förrän Landsbygdspartiets föregångare Landsbygdsdemokraterna bildades. När sedan LPo bildades var det logiskt att ta del i arbetet inom detta parti.
Jag vill jobba för att närhet till service ska finnas även på landsbygden och att själva livsförutsättningarna och försörjningsmöjligheterna ska vara minst lika goda på landsbygden som i de större städerna.
Jag är sedan barnsben passionerad jägare och jakten och rovdjursfrågorna är särskilda hjärtefrågor. Jag har varit verksam som rovdjursansvarig i Örebro län inom Jägareförbundet, där jag arbetat mot avsaknaden av en fungerande rovdjurspolitik i landet. Jag är övertygad om att det inte går att kombinera en lösspringande vargstam med husdjurshållning och jakt som är en kulturyttring som har lika stort skyddsvärde som vilken annan kultur som helst. Ingen ska behöva ge upp sin husdjursskötsel eller behöva flytta p.g.a. varg!
I min yrkesverksamhet har jag sett hur Sveriges jordbruk och husdjursskötsel helt har övergetts av alla andra partier, vilket lett till att vi idag har en självförsörjningsgrad som inte är värd namnet. Självklart ska vi ha ett bra djurskydd, men det betyder inte att det är rimligt att vi sedan ska importera varor som framställts utan våra inhemska krav.
Min vision är att LPo växer som ringar på vattnet för att i nästa val finnas i samtliga län och i flertalet kommuner.
Hans Boström
Höla 341
83001 Hallen
070-3478555
hans.bostrom@landsbygdspartiet.org
14. Cecilia Kähäri, Storfors, Värmland
2018-19 styrelsesuppleant
Cecilia Kähäri, född 1977, Storfors kommun i Värmland
Bor på Espelund Gård tillsammans med min man och våra två barn, där jobbar jag som bonde med inriktning på köttproduktion.
Egna dikor och uppfödning av köttrastjurar.
Född och uppvuxen på landet mellan två mjölkgårdar, efter skolgång och utbildningar hamnade jag återigen på landet där jag startade mitt första företag 19 år gammal.
Gifte mig 1999 med en mjölkbonde, startade ett företag till och drev dessa fram till 2013. Min man och jag köpte då hans föräldragård där hans släkt levt och verkat i 5 generationer och jag sadlade då om till bonde på heltid.
Jag brinner för det jag gör och anser att vi måste ha en levande landsbygd/jordbruk annars stannar hela landet.
Vi har idag ett modernt jordbruk i Sverige med duktiga och hängivna lantbrukare – dessvärre är vi alldeles för få, både för få lantbrukare, för få lantbruksdjur och för få verksamma gårdar. Importerad mat som är producerad på ett sätt som skulle sätta svenska bönder i fängelse väller in och varannan köttbit är idag importerad.
Svensk mat är säker mat och vi måste av flera anledningar få upp vår självförsörjningsgrad som idag är katastrofalt låg.
Mina hjärtefrågor är djurvälfärd, äganderätten, jordbruket och matproduktionen.
15. Åke Karlsson, Kolmården, Östergötland
2018-19 styrelsesuppleant
Född 1942, har en skog och jordbruksfastighet i Kolmården med en dikobesättning. Föder upp mellankalv som jag slaktar i det egna gårdsslakteriet.
- Jag har de senaste 15 åren ingått i Eldrimners styrgrupp som arbetar med utbildningar för att utveckla det småskaliga mathantverket.
- Ingår i styrelsen för Sveriges småskaliga slakteriförening.
- Anser att vi skall lämna EU och utveckla det nordiska samarbetet i form av ett statsförbund.
- Stopp för utförsäljningen av Sveriges naturtillgångar mineraler, jord och skog till utländska intressen.
- Höjd självförsörjningsgrad av livsmedel genom att utveckla småskalig lokal livsmedelsproduktion i hela landet.
- Flera klövar, färre tassar i våra marker
- Mer av de värden landsbygden skapar måste komma landsbygden till del.
ake.karlsson@landsbygdspartiet.org
Se inslag i Rapport med Åke!
16. Helene Stensby, Mangskog, Värmland
Helene Stensby, född 1967. Jobbar och driver hundföretaget AvalonianS, är jägare och bor i skogsbruksorten Mangskog.
Kom i kontakt med LPo 2014 då jag kände att övriga etablerade partier glömt bort oss på landsbygden. 2016 kände jag att det var dags att vi i Värmland behövde ett parti som arbetar för både stad och land och var med att starta upp LPo Värmland.
Mina viktiga frågor är bevarande av löshundsjskt, vargfrågan, utveckling/bevarande av det svenska jordbruket. Vill även se en förändring i fördelningen av skatter mellan glesbygd och stad dvs att skatt skall vara baserad utifrån avstånd till samhälls service. Vill även att Sverige skall ut ur EU,.
17. Roger ”Stupis” Andersson, Råneå, Norrbotten
2018-19 valberedningens sammankallande
Född 1954 och uppvuxen i Södermanland, hamnade sedan i Råneå i Norrbotten.
Har arbetat i transportbranschen större delen av mitt liv.
Är numera deltidspensionär / lastbilschaufför.
Sitter som suppleant för LPo Luleå i kommunfullmäktige.
Vill förbättra villkoren i transportbranschen.
Vill att Sverige lämnar EU.
18. Mari Nilsson, Strängnäs, Södermanland
Jag är född 1972 och har ett förflutet som företagare i de gröna näringarna, närmare bestämt jordbruk och skogsbruk.
19. Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel, Norrbotten
Jag är född 1977, lever och verkar i byn Niemisel som ligger längst norrut i Luleå kommun tillsammans med man, barn och hund. Jag tillhör den samiska befolkningen och även den renägande delen och tillhör Gällivare skogssameby.
20. Ulla-Carin Grafström, Närkesberg, Örebro
2018-19 styrelsesuppleant
Född 1953. Jag har gått på Berghs reklamskola i två år och konstfack, måleri-linjen, i sex år. Jobbade med reklam på 80-talet och sedan med lite allt möjligt.
1994 började jag göra tecknad film. 1998 fick jag en guldbagge för 1997 års bästa kortfilm. Har länge varit intresserad av varg-frågan och det är anledningen till att jag engagerade mig i Landsbygdspartiet.
Jag har bott i stad, skog och lite mittemellan och drömmer om ett Sverige utan motsättningar mellan stad och land.
21. Ulrika Brandt, Uråsa, Kronoberg
Ulrika Brandt född 1981, bor i Uråsa Växjö kommun, och är Regionsordförande i LPo Kronobergs län.
Ulrika är utbildad gårdsmästare inom animalieproduktion och har även senare avlagt en kockexamen. Hon har arbetat inom jordbruket i många år, och arbetar sedan några år tillbaka som konsult inom foder och nutrition för idisslare samt med livsmedel och restaurang den tid som blir över. Ulrika har drivit eget företag som avbytare till lantbruket och med rådgivning sedan 2007 och driver även en mindre skogs och jordbruksfastighet med sin sambo.
De frågor som Ulrika brinner lite extra för är:
-Att även människor med enskild firma skall få samma rättigheter som vanliga löntagare beträffande sjukpenning, föräldraledighet, arbetslöshet etc (vilket de redan betalar för via skattsedeln och via arbetsgivaravgifter). Vi måste alltså skapa ett klimat i Sverige där inte bara storbolagen trivs och frodas.
-Att alla invånare i Sverige skall få tillgång till mat av bra kvalitet som inte gör oss sjuka. Och att vi kan försörja oss själva med jordbruksprodukter och fiske. Således skall all mat som säljs eller serveras vara Svensk eller uppfödd / Odlad / fiskad / producerad i enlighet med svensk lag och svenska djurskyddsregler. Produkter innehållande patogener som salmonella, multiresistenta staffylokocker och pneumokocker etc skall inte få passera Sveriges gränser.
-Kvaliteten och tillgängligheten till vård, skola, omsorg och annan samhällsservice skall vara den samma oavsett var i landet du bor. Inom de här områdena bör huvudansvaret ligga på staten. Riskkapitalism och religion har över huvud taget ingenting i skolans och omsorgens värld att göra.
-Ett ökat självbestämmande och ett utträde ur EU. Sverige är en demokrati, och skall så förbli utan inblandning av någon överstatlig och dyr organisation som beslutar saker åt oss, utan att ta hänsyn till våra förutsättningar. Däremot bör vi arbeta fram ett bra samarbete mellan oss och våra nordiska grannländer inom handel, polisiärt arbete och försvar.
22. Emrik Forssèn, Svärdsjö, Dalarna
Född 1994.
23. Erica Åhström, Knutby, Uppsala
Född 1968, bor i Knutby Uppsala län. Jobbar som fotterapeut på egna företaget, och som personlig assistent.
Hon är ordförande i Knutby folketspark sedan många år tillbaka och sommartid jobbar ideellt med att vara med o driva parken.
Har varit aktiv i hemvärnet i 13 år men slutade 2014 då allt mer tid gick till att bygga upp LPo i Uppsala. Som var andra lokalavdelningen i Sverige. Har där varit styrelseledamot sedan dess under några år vice ordförande. Är i dag ännu ledamot. Var även ledamot i rikspartiet tidigare.
Ställde upp i valet 2014 både Kommun, landsting och riksdag.
Vill med partiet lyfta fram att urbaniseringen inte kan fortsätta i den takt som hittills gjort.
Sverige behöver leva utanför de fem största städerna också, och kommunerna ute i landet som bidrar till statskassan behöver få mer tillbaka.
erica.ahstrom@landsbygdspartiet.org
24. Måns Holmqvist, Ringarum, Östergötland
2018-20 styrelseledamot
Jag är född 1997 och är uppvuxen på en gård i Ringarum, Valdemarsviks kommun där jag och min familj bedriver jord- och skogsbruk. Sommaren 2014 kom jag i kontakt med Lpo för första gången, men jag blev inte medlem förrän 2015. 2016 började jag engagera mig mer på allvar då jag var med och drog igång ungdomsförbundet, där jag just nu är vice ordförande.Jag har ett brinnande jordbruksintresse och därför ligger frågor som rör det mig varmt om hjärtat. Sverige har ett av världens mest miljövänliga lantbruk och för mig är det viktigt att det bevaras och utvecklas. Svenskt lantbruk ska ges bättre förutsättningar, oavsett om man är jätteliten, jättestor eller någonstans däremellan ska det gå att leva på lantbruk. Jag anser att både stora och små gårdar är viktiga och behövs. Vi måste locka fler unga till lantbruket, både till att bli anställda och till att driva egna gårdar.Vår självförsörjningsgrad är idag långt under en acceptabel nivå och jag anser att den måste upp. Jag tycker att vi ska ha som mål att bli självförsörjande på alla livsmedel som går att producera i Sverige. Vidare anser jag att svenskt lantbruk skulle må mycket bättre av att slippa myndigheter som ska lägga sig i varenda sak man gör.
mans.holmqvist@landsbygdspartiet.org
25. Ann-Louise Mårth Stenman, Vimmerby, Kalmar
Född 1985.
26. Bert Cedergren, Stånga, Gotland
Född 1964.
27. Yngve Eriksson, Vattholma, Uppsala
Yngve Eriksson, född 1969. Bor 3 mil norr om Uppsala på familjegården. Jobbar sen i höstas på Region Uppsala / Akademiska sjukhuset som drifttekniker (rörmokare).
Att kunna bo och verka utanför städerna kräver att vi har tillgång till service, så som vårdcentraler på landsbygden, att vi har en fungerade räddningstjänst även utanför stadsmurarna som kommer när vi behöver dom, att enskilda vägar får bidrag så dom kan hålla en hög standard och vara framkomliga, med mera.
Med andra ord ska det inte spela någon roll om man bor inne i staden eller ute på landsbygden – vi ska alla kunna bo och verka där vi finns så Stad och Land – Hand i Hand är en paroll som bara blir viktigare i dagens Sverige.
Se en film med Yngve!
yngve.eriksson@landsbygdspartiet.org
28. Åsa Augustsson, Skara, Västra Götaland
Född 1963.
29. Anders Bockgård, Valdemarsvik, Östergötland
Född 1950.
30. Jennifer Breitner, Ervalla, Örebro
2018-19 ungdomsförbundets ordförande
Född 1997 i Örebro, men har levt större delen av mitt liv i Ervalla, Örebro kommun.
Hon är ungdomsordförande för Landsbygdspartiet sedan våren 2017.
Jennifer tog studenten från Thoren Business School Örebro där hon läste det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende. Trots ett högskoleförberedande program älskar hon att jobba fysiskt aktivt utomhus.
Hon bor än så länge hemma på gården med mamma Erika Sörengård och en yngre bror, egna hästar, hund, katter, höns, getter m.m.
Jennifer är en positiv, envis och målmedveten tjej som vet vad hon vill och vad hon står för.
Att LPo är det ultimata partiet, påstår hon, är för att det är det enda partiet som inte verkar glömma bort landsbygden, allt som hör där till, och framtiden på riktigt! En levande landsbygd är ett måste för ett levande land.
jennifer.breitner@landsbygdspartiet.org
31. Helena Ringdahl, Rimforsa, Östergötland
Här har ni mig, Helena 45år, från Rimforsa, Östergötland, född 1972. Jag är ensamstående förälder, bosatt på landet i hyrd bostad. Tyvärr är jag långtidssjukskriven/fd. maskinförare som kämpar för att få rätt vård och få rätt att arbeta på mina villkor.
32. Thomas Nordlöv, Järlåsa, Uppsala
Född 1945.
33. Sara Rosqvist, Hörby, Skåne
Född 1983.
34. Christina ”Kicki” Anåker, Vikmanshyttan, Dalarna
Jag är en glad tös, född 1965, som haft lyckan att bli både mamma, farmor och mormor. Driver ett litet småbruk tillsammans med maken i södra Dalarna, närmare bestämt i byn Utah norr om Hedemora. Vi har får, några HC, några fjällkor, höns och linderödsgrisar.
Vi driver vår lilla gård i samklang med naturen så långt det går. Tidigare i livet har jag jobbat inom transportsektorn men sedan några år jobbar på fritids här i kommunen.
Jag snubblade över LPo för flera år sen och fastnade direkt. Partiprogrammet tilltalade mig bums, mina tankar och åsikter samlade på ett ställe. Jag drivs av att bekämpa orättvisor och jag vill se hela landet leva. Boplikt på gårdarna är en bra början till en levande landsbygd. <3
35. Ulrik Saanum, Rimforsa, Östergötland
Född 1962.
36. Rebecca Blomdahl, Grimslöv, Kronoberg
Ordförande Landsbygdspartiet oberoende Kronoberg
Född 1984. Jag är Hovslagare och hantverkare, och har jobbat mycket i Stockholm, Småland och Blekinge och i jobbet har jag fått möta människor från alla samhällsklasser i deras vardag.
*Jag vill se att småskaligheten får fortsätta leva på landsbygden, vi får inte glömma bort alla de ca 355 000 hästar och de ca 105 300 antalet hästanläggningar i Sverige som finns runt om i vårt land och vad de bidrar till jobbmöjligheter samt håller dessa hästar vårt landskap öppet och hjälper vår fauna.
Hästar är även friskvård och får oss människor att må bra och vi rör oss.
Jag vill gärna se att hästnäringen växer och att ridning skall bli populäre inom friskvård, både för motion men främst inom den psykiatriska sidan, man mår bra av att vara med djur.
* Skolorna i Sverige bör sluta med att skicka lantisbarnen till stan, bättre att skicka stadsungarna till landet!
Och jag vill att det ska bli obligatoriskt med undervisning i hur livsmedel produceras och umgänge med lantbruksdjur under schemalagd lektionstid.
* Jag vill ha en sund och verklighetsförankring i tillämpning av Djurskyddslagstiftningen.
* Jag vill se ökat stöd till vård och omsorg – vi har bara varandra .
* Jag vill se att Tjänstemannaansvaret skall tillämpas och oberoende utredning skall bildas och placera rätt man på rätt plats.
* Polisen måste få mer resurser och ökat stöd.
* Sänkt drivmedelsskatt och rejäl upprustning av befintliga järnvägar och vägar.
* Tänder är en del av kroppen och skall ingå i högkostnadsskyddet.
37. Conny Gunnarsson, Gullringen, Kalmar
Född 1965.
38. Eva von Heideken, Malmköping, Södermanland
Född 1961, lantbruksföretagare, Fräkentorp, Malmköping.
Jag vill ändra synen på politik. Politik är mindre än vi tror – verkligheten så mycket viktigare.
- I dagsläget är det alldeles för mycket snack, för lite verkstad, för kortsiktigt och för kompisstyrt.
- Fram för ett demokratiskt Sverige utan korruption, nepotism och tjänstemannadiktatur.
- Få men väl fungerande myndigheter med Generaldirektörer anställda tack vare
sin höga kompetens! - Stad och Land, hand i hand! Men varför måste storstaden utgöra norm?
- Jag tycker att grundtrygghet och basservice ska finnas i hela landet. Räddningstjänst, ambulans, polis, försvar, vägar, järnvägar, skola, vård och omsorg måste prioriteras.
- Ge oss landsbygdsbor sänkt skatt eftersom vi betalar mycket mer än vad vi utnyttjar och har tillgång till.
- Självförsörjningsgraden av svenska livsmedel måste förbättras. Ett livskraftigt jordbruk som främjar det lokala samhället och ger goda, säkra livsmedel med mersmak.
- Skolor ska finnas nära och utgöra en lugn, lärande miljö. Sätt stopp för flumskolan nu!
- Självklart ska våra elever serveras mat som lagats på plats av svenska råvaror.
- Offentliga upphandlingar, ska präglas av fokus på långsiktighet, närhet och omtanke.
- Självklart ska vi inte importera varor som skulle vara olagliga att producera i Sverige.
- Arbetsgivare är bland det viktigaste vi har. Varför skatt på arbete? Varför så dyrt, svårt och krångligt att vara arbetsgivare? Gynna och underlätta även för landsbygdsföretag, småföretag och mikroföretag– det är de som skapar jobben.
- Dags för pragmatiska, flexibla och humana myndighetsregler, utan avgifter.
- Vi kan inte bara rakt av acceptera allt EU bestämmer. Säg ifrån regler som inte passar svenska förhållanden – eller ännu hellre Swexit!
- Vanligt hederligt arbete måste löna sig och de som idag leker med andras pengar ska inte gynnas på bekostnad av de som skapar reella värden med produktivt arbete.
- Till sist, återinför tjänstemannaansvaret! Låt inte myndigheterna utdöma administrativa straff för bagateller. Dessa straff överstiger, med råge, de som döms ut för brottsliga handlingar såsom misshandel, hot och stöld.
http://www.frakentorp.se/
Instagram: @Fräkentorp
39. Michael Bonnier, Furusund, Stockholm
Född 1962. Har en brokig bakgrund som bl.a. flyglärare, programmerare, köttbonde och nu matros.
På fritiden jagar och fiskar jag gärna.
Bor med min familj på ett litet hemman i Stockholms skärgård.
På gården finns det höns, ankor och vaktlar. Dessa vaktas av en labradorhane. Vi har även en ung Siberian Husky som ännu inte har förstått att fåglarna inte är leksaker.
- Jag drivs av ett stort motstånd emot orättvisor, centraliceringar och myndighetsmissbruk, där landsbygdsbor oftast får stå tillbaka när storstäder får växa ohämmat. Jag vill vända riktningen på flyttlassen i Sverige.
- Att det finns så många s.k. fattigpensionärer är en skam för Sverige.
Det anstår inte ett rikt land som vårat att de gamla inte ens har råd med viktiga mediciner. Skattemedlen måste omfördelas för att ge våra äldre en dräglig tillvaro. - De invasiva mellanskarvarna håller på att utarma Östersjön och andra vatten i Sverige.
Dessutom tillför de Östersjön 100-tals ton gödning dagligen genom sitt träck.
Mellanskarvarna utgör ett av våra största miljöproblem och det måste snarast införas allmän jakttid på dem. Jag vill införa skottpengar på mellanskarv. - Sverige är idag inte självförsörjande vad beträffar mat.
I händelse av ofred eller blockad kan vi föda knappt hälften av befolkningen.
Att vara självförsörjande är minst lika viktigt som ett starkt försvar och utgör ett av benen i totalförsvaret. Därför måste landets bönder få bättre villkor och mindre byråkrati att utföra sina livsviktiga arbeten. - Statens övertagande av mark för att upprätta naturvårdsområden kan ta sig märkliga turer. Av olika anledningar kan staten ta över mark från privata ägare för att skydda den, till exempel när någon familj under generationer har skött sin skog så väl att den nu håller ”höga naturvärden”, så tar staten mot och ger en oftast alldeles för liten ersättning till markägaren för detta. Vem ska sedan sköta skogen på samma utmärkta sätt? Jag anser att det hade vart bättre om staten betalar markägaren att forstätta sköta den.
- Ig miener boð ig og övdalską al werd guoðtaiðn sos minuritietsspråk i Swerre,
eller som man säger på svenska: jag anser även att Älvdalska ska vara ett av de nationella minoritetsspråken.
40. Mattias Johansson, Kalix, Norrbotten
Jag är född 1986, bor i en by 5 km öster om Kalix vid namn Bredviken och jobbar på en snickerifabrik här i kommunen, mestadels med lagerarbete och emballering.
Mitt intresse för politiken började nog gro så smått redan vid åtta års ålder, inför EU-valet 1994, och sedan nedre tonåren har jag brunnit för saken på allvar, tyckte dock inte att det fanns något parti som stämde överens med mina värderingar förrän jag hittade LPo hösten 2016, då kändes det som en självklarhet att gå med, och även att samla andra medlemmar i Kalix för att bilda lokalavdelning, där jag också sitter som sekreterare.
Jag tycker att vi behöver mer av sunt förnuft i politiken, vilket ju också är vårt budskap. Det är för mycket av prestige och rena symbolvärden som tagit över, jag anser att det viktigaste snarare är handlingar som ger resultat. Jag tycker även att pengar behöver fördelas dit de gör nytta, inte till byråkrati och rena vansinnesprojekt.
Självklart brinner jag också starkt för landsbygdsfrågor, jag anser att man behöver bryta negativa mönster och tankar, ge landsbygden ett uppsving och se den för vad den faktiskt är, en tillgång. Konflikten mellan stad och landsbygd är helt onödig och vi måste inse att vi behöver varandra för att det skall fungera.
41. Peter Vahlqvist, Björklinge, Uppsala
Född 1963.
42. Anne Sporre, Vimmerby, Kalmar
Född 1958.
43. Johan Barzel, Strömsnäsbruk, Kronoberg
Född 1965 , uppväxt och boendes i Hinneryd, Strömsnäsbruk
- Försvaret, vill ha en värnpliktsarmé, och återinföra totalförsvarsplikt , stärka frivilligorganisationerna
- Swexit- Röstade nej redan då det begav sig
- Ökad självförsörjningsgrad ,mer lokalt producerat
- Biodling , en näring som oftast sätts på undantag
- Integration – Hur får vi ut de nyanlända på landsbygden? Många vill och kan en del sedan tidigare
- Återinförandet av tjänstemannaansvaret
44. Annica Johansson, Vimmerby, Kalmar
Född 1967.
45.
46. Åsa Gärdén, Stockholm
Åsa Gärdén är född 1963 i Södertälje, har bott i Enköping bor nu i Stockholms innerstad. Är sambo och har två vuxna barn. Har mina rötter på Gotlands landsbygd. Sommarmånaderna tillbringar jag mycket av min tid i Roslagens skärgård.
I grund och botten är jag sjukvårdsbiträde. Har jobbat som administratör. Är nu köksansvarig i ett tillagningskök på Kungsholmen. Lagar mat till ca 500 st. barn.
Varför Landsbygdspartiet oberoende jag som är storstadsbo? Jo jag anser att hela landet skall leva, det är viktigt att vi lever i symbios med varandra och inte motarbetar varandra för vi är beroende av varandra.
För mig är vård, skola och omsorg väldigt centrala frågor lika så vårt försvar och vår självförsörjning. Med en skola som fungerar och ger barn trygghet och en god utbildning får vi stabila vuxna. Grunden lägger vi redan i förskolan.
Sjukvård i hela landet men specialist vård kan koncentreras på större orter. Primärvården däremot skall även finnas på de små orterna. Äldreomsorg där våra gamlingar bor så dom slipper flytta och förlora sitt kontaktnät.
Vårt försvar måste återinstalleras så vi kan försvara oss. Det ger arbete inte bara i försvaret utan runt omkring.
Sen är jag emot EU. Det är en koloss som kostar massor med pengar och beslut fattas långt från berörda.
47. Hans Eriksson, Älvsbyn, Norrbotten
Född 1957.
48. Luckie Söderholm, Vattholma, Uppsala
Född 1995.
49. Johan Pettersson, Påläng, Norrbotten
Född 1980 är ordförande för Interimsstyrelsen i LPo Kalix
Bor i en by 12 km utanför Kalix, på en gård där jag i framtiden planerar att hålla en mindre besättning köttkaniner samt odla diverse grönsaker för husbehov.
Arbetar i eget företag som grävmaskinist och ligger för det mesta ute på jobb i Norr- och Västerbotten.
Jag hittade LPo för ett par år sedan och gick med då jag inte anser att någon av de stora partierna tar landsbygden på allvar, utom vid valtider.
Som det är nu skickas allt för stor andel skattepengar direkt till centrala delar av landet, istället för att göra nytta där de genereras. Vi behöver inte mer bidrag, vi behöver mindre riktade utgifter.
Saker som fungerar i städerna fungerar inte lika bra utanför, avstånden måste beaktas.
Mer lokal bestämmanderätt, varför ska någon i ett kontor mitt i en stad bestämma hur många vargar/sälar/skarvar eller vad det må vara, jag ska ha utanför köksfönstret?
Jag efterlyser en bättre märkning av matvaror, var kommer råvaran ifrån?
50. Lars Thomas Mangi, Karesuando, Norrbotten
Född 1984.
51. Peter Johansson, maskinförare, Stockholm
47 år maskinförare, hjälpreda jordbruksson jägare. Har två hundar, sambo som har två barn. Bor i villa på landsbygden där jag är född och uppvuxen utanför Norrtälje. Less på alla naturreservat nyckelbiotoper som bildas efter myndigheternas godtycke. Samt den avrustning av landsbygden. Gick med i partiet 2014. Var med och bildade Norrtälje avdelningen på våren. Ställde upp i kommun valet 2014. Ställer upp i både riksdag och kommun i år.
52. Krister Ericsson, produktionsingenjör, Uppsala
53. Jeanette Richert, egenföretagare, Skåne
54. Anders Wästfelt, egenföretagare, Västernorrland
Anders Wästfelt, född 1943 i Sollefteå. Uppvuxen i Sundsvall under 1950-talet.
Skolutbildning: Enhetsskolan, klass 9. Studier i historia, Göteborgs Universitet 1986. Militär utbildning: Kustjägare och Attackdykare (1962-63).
Kort historik: Flyttade från Sundsvall till Göteborg 1966.
- Dykinstruktör och projektansvarig att bygga upp dykarskolor i Sverige och Israel (1964-1972).
- Grundare och vd till privat dykarskola 1972.
- Grundare av Sveriges Dykarskolors Riksförbund 1973 och dess ordf. fram till 1982.
- 1983, grundare av Marinarkeologiska Sällskapet, Göteborgskretsen och dess ordf. till 1993.
- 1984 återupptäckte vraket efter Ostindiefararen Götheborg, som förliste i Göteborgs hamninlopp år 1745.
- Bildade stiftelsen Ostindefararen Götheborg 1985 och var stiftelsens sekreterare till 1993.
- Under åren 1986-93 projektledare och marknadsföringsansvarig för den marinarkeologiska utgrävningen av Ostindiefararen Götheborg. Producerade ett antal nationella (10-tal) och internationella utställningar om Ostindiefararen Götheborg. I Hong Kong 1991, Singapore 1992, Shanghai 1993 och Oslo 1994.
- År 1993, initiativtagare till att bygga en seglande fullskalemodell av Ostindiefararen Göteborg.
- Bildade en ny stiftelse Ostindiefararen Götheborg III och startade stiftelsens helägda dotterbolag, Svenska Ostindiska Companiet AB, som byggde skeppet. Stiftelsesekreterare och Styrelseledamot åren 1993-97.
Efter en segsliten intressekonflikt (1998-99) med starka politiska(s) förtecken, om ägandet av Ostindiefararen Götheborg III, beslöt jag och min fru Berit att lämna Göteborg och återvända till Norrland för att där utveckla våra intressen. Vi flyttade till byn Liden, Berits hemby i Sundsvalls kommun år 1999.
Under åren 2001 till 2005. Var med att starta upp Lidens Företagarförening och Lidens Villaförening för att vara motpart till Sundsvalls kommun när det gällde bygdens utvecklingsmöjligheter. 2003-2006, deltog som sakkunnig när Sundsvalls kommun arbetade fram sitt första Landsbygdsprogram. P.g.av ointresse från politiker och kommunala tjänstemän konstaterade politikerna att programmet blev ett fiasko. År 2015 beslöt Sundsvalls kommunfullmäktige att ta fram ett nytt ”Landsbygdsprogram 2021” .
Som egenföretagare och privatperson har jag sedan dess varit djupt engagerad i att försöka få de ledande politikerna i Sundsvalls kommun att inse att ”landsbygden” inte bara är en del av kommunen som kan utvecklas med fagra löften, kortsiktiga ofinansierade tjänstemannauppdrag eller tidsbestämda ”program”.
Sverige riksdag och regering måste inse att vi, som bor och arbetar utanför städerna, måste ingå i landets kontinuerliga planprocess. Land och stad höra samman. Vi behöver inte konkurrera. Men vi har olika förutsättningar för att skapa arbeten, bygga bostäder, driva skolor, erbjuda sjukvård, ta hand om våra nysvenskar och utveckla infrastrukturen. Samarbete, rättvisa, demokrati…. det brinner jag för.
Familj: Berit Wästfelt, 2 vuxna söner, 6 barnbarn, hund och katt.
Tel. 070–237 38 32 e-post: anders@wastfelt.net
55. Anders Hed, anläggningschef, Dalarna
Anders Hed, född 1985
Familj: Fru, dotter och hund.
Arbeten: Anläggningsansvarig Adven Svealand och ordförande för LPo Vansbro.
Prioriterade frågor enligt mig är:
- Vansbros ekonomi – Den ska utgå från antalet invånare och det ska inte räknas in tillfälliga inkomster i budgeten.
- Räddningstjänst och akutsjukvård – De ska finnas tillgängliga med hög kvalité i hela kommunen. Idag går detta åt helt fel håll då man först har investerat i en ny räddningsstation och sen bantat ner budgeten för dagliga verksamheten vilket medför en sämre förutsättning för räddningsarbetet. Utöver det måste ambulanser/sjuktransporter och även Vansbros invånare kunna färdas tryggt till våra närmaste sjukhus och inte på vägar som är rent av livsfarliga.
- Att stötta de företag, föreningar, grupper och visionärer som vill våran kommun väl. Själv har jag lång erfarenhet av entreprenörskap.
- Projekt och uppdrag som vi skattebetalare finansierar ska föras med säkerhetstänk, hög kvalité, ekonomisk medvetenhet och långsiktighet.
- NEJ till alla dessa konsulter! Det skall finnas kunskaper inom kommunhuset för att kunna göra förundersökningar/förprojekteringar. Stöttning inför upphandlingar i slutskedet som stämmer överens med dagens krav och lagar kan sedan finansieras efter behov.
- Skolan måste ta itu med utmaningarna som finns för att kunna åstadkomma en bättre och fungerande miljö för samtliga barn. Detta innebär bl.a. att utbildad personal måste lockas hit och anställas.
- Mötesplatser för barn och ungdomar på neutrala platser med utbildad personal ska öka tryggheten för de individer som har det tufft både hemma och i skolan.
Sunt förnuft är idag en bristvara i politiken. Det ska jag och mina partikollegor ändra på.
56. Mattias Tjernström, sågverksarbetare, Västernorrland
57. John A Säljgård, skogsarbetare, Dalarna
58. Lars Matsson, skogsinspektor, Västmanland
Född 1966. Jag har varit aktiv politiker i omgångar inom Svenska Kyrkan och i kommun, lämnade politiken 2008. Var ordförande i Kyrkonämnd samt Socialnämnd.
Viktigt för mig är att hitta nya vägar och lyfta upp frågor för få till nya förutsättningar in i framtiden. När motivationen upphör då är det dags lämna över stafettpinnen. När man varit från den aktiva politiken och arbetat inom näringssektorn får man se ”verkligheten” och får då tillbaka ett nytänk och vill utvecklas vidare. Enligt min uppfattning borde fler politiker ta en ”time out” för att senare komma tillbaka med nya krafter.
Det finns så mycket att ta tag i och vi ser framtiden framför oss med nya utmaningar, det var inte alltid bättre förr. Erfarenheter och framtidstro är viktiga delar i tiden . Vi ställs inför många viktiga frågor som påverkar landsbygden och dess framtid. Alla kan inte bo i städer, vi behöver varandra. Låt oss tillsammans bygga vår framtid.
59. Anders Wetterholm, pensionär, Västmanland
Född 1948 och således pensionär. Blev politiskt aktiv när jag fick upp ögonen för partiet 2013.
Jag har arbetat hela mitt liv inom IT-branschen och då företrädesvis med utredningar, verksamhetsutveckling och kvalitetsstyrning. Flyttade för 6 år sedan till Norberg och har inte ångrat mig en sekund. Det går inte att jämföra livskvaliteten på landsbygden gentemot en stad. Min övertygelse är att vi via teknikens utveckling har skapat förutsättningar för att hela landet kan utvecklas. Landsbygden är helt enkelt även en bättre plats för våra barn att växa upp på om vi satsar på närservice, arbetstillfällen, skolor, kollektivtrafik, utbyggnad av befintligt järnvägsnät dvs även en fungerande infrastruktur på landsbygden.
Självklart är människors lika värde och jämställhetsfrågor högt prioriterade i mitt engagemang men även nackdelarna med den accelererande globaliseringen, där vi i nuläget importerar livsmedel som enligt svensk lag är förbjudna att produceras inom landets gränser. Närproducerat är en hjärtefråga, utan detta får vi stängda igenväxta landskap.
60. Lars H Johansson, projektledare vvs, Västernorrland
61. Daniel Ottzen, djurskötare, Kalmar